Translate

четвер, 4 грудня 2014 р.

Штоллен сирний

Маффіноманія змінилася на штолленоманію. Отже, що ж воно таке - штоллен.
 Це традиційна різдвяна випічка у Німеччині. А найбільше мене в штолленах привабило те, що їх можна напекти наперед. Так так. Переважно за місяць до Різдва їх випікають.



Для початку я спробувала сирний. Для нього потрібно:
250 гр. сиру
250 гр. цукру, ваніль
2 яйця
250 гр. масла або маргарину
1.5 пак. розпушувача
500 - 600 гр. борошна (залежно від жирності сиру та величини яєць)
250 гр. мигдалю
250 гр. родзинок і цукатів на ваш смак.
Спочатку цукати, горіхи та родзинки замочити в 5 ст. л. рому. Бажано це зробити за 8-10 год. до приготування.

М`яке масло розтерти з цукром та ванількою, додати яйця.Коли маса буде однорідною - додати сир, ще добре все розтерти.

 Борошно вимішати з розпушувачем і додати до розтертої маси. Замісити тісто. Воно буде досить туге. Наприкінці вимішування додати ту смакоту, яка настоювалася увесь цей час в ромі.

Така порція тіста розрахована на два штоллени. Тож ділимо тісто на дві частини і викладаємо у форму для випікання. Оскільки на своїй батьківщині штоллен є різдвяною обрядовою стравою і символізує маленьке дитятко, загорнуте у білосніжну пеленку, то і викладати тісто у форму потрібно особливим способом. Якщо точніше - то таких способи є два. Доня постаралася якнайточніше передати це на фото


Випікаємо при 180°С приблизно 1 год.

Після випікання штоллени потрібно змастити розтопленим маслом і щедро посипати цукровою пудрою. Для любителів мегасолодкого можна цю процедуру повторити двічі.

А тепер найскладніше для моїх рідних і, навіть, для мене. Загорнути у фольгу і залишити настоюватися хоча б на 4 тижні. Кажуть, що чим довше настоюється, тим ароматнішим він стає.

Перший штоллен ми надрізали через дві доби :). Смааааааачно!
Другий штоллен витримали тиждень. А й справді. Знааааачно ароматніший.

А тепер кілька практичних порад. Перечитуючи перепис, мені видалося, що трохи забагато різних ароматичних добавок на раз іде у цю випічку. Оскільки з цим я, зазвичай, обережна, то рому давала вдвічі менше. Вдвічі менше давала і цукатів, бо вони в мене власного приготування і дууууже ароматні.
Скуштувавши цю смакоту зрозуміла, що можна було давати і більше. А точніше, стільки - скільки вказано в переписі. Тут цілком діє правило, що кашу маслом не зіпсуєш.

Шматок штоллена та горнятко глінтвейну - для зимового вечора те що треба.
Пригощайтеся :)

Немає коментарів:

Дописати коментар